-阿科米星建筑设计事务所
田林路192号装饰工程

类型 改造
地点 上海徐汇区田林路192号
设计/建成 2016/05-2017/08
规模 2895m2
状态 已完成
摄影 唐煜、陈平楠

理念

田林路192号装饰工程包括立面改造与室内空间设计两部分,田林路192号原为仪电公司的办公楼,重新改造之后,一、三层作为徐汇双创的办公空间,二层为微软全球第八个孵化器。 立面改造将办公楼正立面与场地景观结合一体,统一设计。新增高低起伏的景观构筑物从场地西南角延指向办公入口,并继续延伸到建筑立面,将原本割裂的建筑与场地相融和。 办公楼前的广场由停车空间改造为运动和路演空间,建筑立面沿构架重新粉刷,色彩采用微软经典的红黄蓝绿配色,底色为浅灰仿混凝土涂料。建筑整体观感质朴,局部颜色跳跃活泼,凸显创业孵化的理念。 室内设计策略上延续微软、双创的开放办公理念,采用岛式空间布局,大的办公空间尽量开放,小的会议室及其他附属空间相对封闭。整体空间色彩活泼,营造轻松愉悦的办公氛围。

Renovation of No.192 Tianlin Road
Type Renovation
Location No.192, Tianlin road, Xuhui District, Shanghai
Date 2016/05-2017/08
Size 2895m2
Status Completed
Photographs TANG Yu, CHEN Pingnan
Concept This decoration works including facade transformation and interior design. No.192 Tianlin Road building, formerly known as the instrument company's office, but after renovation, the first and third floors were used as Shuangchuang’s office and the second floor used to be Microsoft's eighth global incubator. The facade renovation combines the facade of the office building with the landscape. The newly added and undulating structure in the landscape extends from the southwest corner of the site to the office entrance, and continues to the facade of the building, integrating the originally divided façade and the site. The square in front of the building was renovated from parking space to sports and roadshow space; the building facade was repainted along the frame, with Microsoft's classic color palette of red, yellow, blue, green, while the base color is light grey imitating concrete coatings. The overall appearance of the building is simple, with some local lively color jumping out, highlighting the concept of incubation. The interior design strategy continues with the open office concept of Microsoft and Shuangchuang, adopting the “island-space” layout. The large office space is as open as possible, while the small conference room and other subsidiary space are relatively enclosed. The whole space color is lively, creating a relaxed and cheerful office atmosphere.